sâmbătă, 6 decembrie 2008

Hellboy II: The Golden Army (2008) 6/10

Am vazut Hellboy candva prin 2004 si nu am ramas foarte impresionat de opera unui Guillermo del Toro care venea dupa un Blade II interesant, dar departe de a fi memorabil, si care inca nu trecuse prin maturizarea numita El Laberinto del fauno.
Chiar daca la nivel de poveste filmul nu reuseste sa convinga pe delin, sub aspect vizual lucrurile stau mult mai bine. Si nu ma refer aici la un overuse de CGI, bineinteles ca exista din plin si grafica prerenderizata, diferenta este ca aici e facuta cu un oarecare simt artistic. Am ramas placut impresionat de lupta dintre Hellboy si Elementalul gigantic si mai ales de deznodamantul acestei confruntari. Aici se vede clar mana unui regizor poate putin mai neortodox cand isi prezinta ideile pe pelicula dar in mod clar emotionant.
Mare lucru nu-mi amintesc din original si nici acest film nu face vreun efort de a aminti privitorului ce s-a intamplat in trecut cu o mica exceptie care are insa ca scop prezentarea intrigii din actiune si nu familiarizarea privitorului cu universul. Acest lucru nu este insa aproape deloc deranjant pentru ca Hellboy 2 poate fi luat foarte bine ca un film de sine statator, daca nu ar fi avut 2 in coada aproape nu ai fi banuit ca e un sequel.

In ciuda unor secvente de actiune bine executate filmul nu duce lipsa si de o dezvoltare a caracterelor neasteptata. Si nu ma refer aici doar la Hellboy si la conflictul sau interior, aproape fiecare personaj are ceva de spus si cel putin un conflict interior. Pana si elementul negativ, Prince Nuada, ofera o explicatie credibila pentru actiunile sale, nu e prezentat ca un asasin fara alt scop decat distrugerea umanitatii. Dar va las pe voi sa descoperiti aceste conflicte interioare la care iau parte protagonistii.
Hellboy 2 reprezinta dovada clara ca in aceasta era comerciala e loc si de putin suflet si ca un asa zis film de actiune poate sa nu duca lipsa de personaje veridice si conflicte multiple.