vineri, 12 septembrie 2008

The African Queen (1951) 8/10

Avem o poveste de dragoste si aventura experimentata de un cuplu de europeni in Africa Centrala la bordul vasului African Queen. Regia ii apartine lui John Huston care a adaptat impreuna cu castigatorul premiului Pulitzer, James Agee, un roman scris de C.S. Forester. Filmul i-a adus pe Humphrey Bogart si Katharine Hepburn pentru prima data pe ecran impreuna. Bogart a castigat singurul sau Oscar in urma acestui rol in timp Hepburn a trebuit sa se multumeasca doar cu o nominalizare.

Charlie Allnut (Bogart), capitan de vas si negustor, aprovizioneaza o mica colonie pe malul raului Ulanga pastorita de misionarul Samuel Sayer (Robert Morley) si sora acestuia Rose (Katharine Hepburn). Razboiul izbucneste in Europa si repercusiunile lui ajung pana in linistitul satuc din Africa Centrala. Cand Allnut se intoarce, descopera urmarile lasate de trupele germane. Asezarea a fost incendiata si bunul parinte este mort. Rose este unia supravietuitoare si singurul lucru pe care il poate face este sa se imbarce impreuna cu Charlie la bordul vasului African Queen si sa incerce sa ajunga in teritoriul englez. Lucru destul de dificil deoarece toate drumurile sunt blocate fie de jungla fie de trupele germane. Englezii nu au nici o speranta sa-i infranga pe germani atat timp cat exista Louisa. Louisa este un vas de 100 de tone care patruleaza lacul ce desparte teritoriile controlate de germani de armata engleza. Rose propune un plan nebunesc. Nu mai este vorba despre ajungerea acasa ci despre victoria in fata nemtilor. Planul este sa transforme African Queen intr-un torpilor si sa scufunde vasul german. Pentru acest lucru trebuie sa depaseasca nu doar fortele naturii si garnizoana germana din aval ci si antipatia dintre ei.

Ritmul lent in care se dezvolta povestirea este dublat de scenele lungi. Astfel insa ne este facilitata admirarea peisajelor africane de o salbaticie naturala. Filmul a fost partial filmat in Africa, in conditii extrem de dificile. Echipa de productie s-a confruntat cu dizenterie, malarie, apa infectata, plante veninoase si animale salbatice. Katharine Hepburn a scris o carte despre conditiile extreme de filmare din Africa intitulata “The Making of “The African Queen,” or How I Went to Africa with Bogie, Bacall and Huston and Almost Lost My Mind”. Pe langa dificultatile naturale indurate acolo Hepburn a notat si dezabrobarea pentru cantitatea de alcool consumata de Huston si Bogart. Toate sacrificiile facute au meritat deoarece filmul a fost un imens succes, chiar si astazi ocupa un onorant loc 65 in topul Celor Mai Bune Filme din Toate Timpurile intocmit de Institutul American de Film (AFI).

John Huston a facut o treaba excelenta, din punct de vedere tehnic filmul arata bine si in zilele noastre. Ba chiar are o savoare aparte datorita peliculei color aflata intr-o stare incipienta de dezvoltare la acea vreme. Din pacate efectele speciale nu sunt la acelasi nivel, sunt destul de evidente diferentele dintre scenele filmate in studio si cele in exterior. Un alt lucru care nu mi-a placut a fost montajul, pe alocuri l-am gasit prea brutal. Putin mai multa finete nu ar fi stricat, pe de alta parte se potriveste mai bine cu personajul lui Bogart. Dupa standardele actuale actingul din acea perioada e lipsit de expresivitate. Eu ador insa stilul de barbat din topor, dur, flegmatic interpretat de Bogart. Hepburn compenseaza printr-un caracter cald si inocent. Fundalul sonor este asigurat in mare parte de zgomotele junglei doar ocazional isi face loc muzica compusa de John Hughes in interpretarea Orchestrei Filarmonice Regale.

Filmul e mai mult decat o simpla poveste romantica. Ne invata ca si atunci cand nu mai avem nimic putem lupta pentru mai bine si ca doi oameni pot indeplini lucruri incredibile daca sunt dispusi sa depuna suflet si energie.