vineri, 12 septembrie 2008

The Maltese Falcon (1941) 8/10

"In 1593, Cavalerii de Malta au platit tribut regelui Carol al V-lea al Spaniei un soim de aur incrustat cu pietre pretioase. Dar piratii au capturat galera cu aceasta comoara si soarta Soimului Maltez a ramas o enigma pana in zilele noastre."

Astfel se deschide ecranizarea din 1941 a romanului The Maltese Falcon de Dashiell Hammett. Cartea a mai beneficiat de doua ecranizari, prima in 1931 si a doua in 1936 de o calitate jalnica sustine John Huston in biografia sa. Huston debuteaza ca regizor cu aceasta pelicula si este responsabil si de adaptarea scenariului pentru cinematografie.

In San Francisco anului 1941, detectivii particulari Sam Spade (Humprey Bogart) si Miles Archer (Jerome Cowan) primesc vizita unei doamnisoare atragatoare dar extrem de misterioase, Ruth Wonderly (Mary Astor). Aceasta ii angajeaza sa o gaseasca pe sora sa, disparuta cu un barbat, Floyd Thursby. Archer se angajeaza sa-l urmareasca pe acest Thursby pentru a descoperi unde locuieste. A doua zi Spade afla ca partenerul sau a fost ucis, la fel ca si Thursby si ca Ruth Wonderly nu mai este de gasit. Astfel se trezeste implicat intr-o acuzatie de crima, singurul lucru pe care il poate face este sa incerce sa descopere criminalul si in acelasi timp adevarata identitate a domnisoarei Wonderly precum si motivul pentru care a fost implicat in aceasta afacere.

Initial, rolul Sam Spade a fost oferit lui George Raft. Acesta a refuzat deoarece nu a vrut sa lucreze cu un regizor neexperimentat. Nu a fost singura data cand Raft i-a dat drum liber catre succes lui Bogart, ulterior a refuzat si rolul protagonistului in Casablanca. Acest film a fost doar primul dintr-un lung sir de succese realizate de cuplul Bogart-Huston, succese care includ The Treasure of Sierra Madre si African Queen.
Faza de planificare a filmului a fost extrem de minutioasa. Huston nu a lasat nici un detaliu la intamplare, fiecare scena, fiecare detaliu a fost planuit. Regizorul a folosit inclusiv schite pentru fiecare scene pentru ca filmarea sa se realizeze intr-un mod fluent. Recompensa s-a materalizat in cele trei nominalizari la Oscar (Cel mai bun actor in rol secundar, Cea mai buna imagine si Cel mai bun scenariu).

Sam Spade este unul dintre cele mai impresionante personaje vazute pe pelicula. Acest lucru este dublat de o interpretare de exceptie a lui Bogart. Pentru prima data personajul principal nu mai este unul dintre baietii buni. Are defecte evidente, traieste intr-o lume numai a lui, o lume a nuantelor de gri. Asta in ciuda faptului ca pelicula este alb-negru.
In contrast, Mary Astor nu se ridica la aceleasi standarde. Nici relatia dintre ei nu este foarte convingatoare, in scenele dintre ei parca lipseste scanteia. Conflictul dintre Spade si personajul negativ, Kasper Gutman (Sydney Greenstreet aflat la debut) compenseaza insa. Cand cei doi sunt pe ecran in aceeasi scena parca timpul sta in loc, se simte tensiunea din fiecare cadru.

Desi scenariul este oarecum liniar nu lipsesc surprizele. Impresia lasata este ca la-i descifrat in totalitate. De cele mai multe ori ai dreptate cu exceptia unui mic amanunt care ti-a scapat si care mentine interesul crescut pana la final. Pentru a-l parafraza pe Spade inchei cu: This is stuff that dreams are made of.