miercuri, 10 septembrie 2008

"The IT Crowd" (2006)

The IT Crowd e un sitcom britanic de comedie nominalizat la premiile BAFTA.Omul din spatele acestui proiect este irlandezul Graham Linehan, serialul ruland sub tutela Channel 4. Actiunea se petrece in cadrul unei companii londoneze si are drept protagonisti 3 lucratori din cadrul departamentului IT. Moss (Richard Ayoade) traieste cu mama sa care are grija de toaleta lui. Este prototipul tocilarului perfect, foarte abil cand trebuie sa comunice in limbaj binar dar se pierde imediat cand ramane fara tastatura.Roy (Chris O'Dowd) incearca prin toate metodele posibile sa evite munca, deoarece simte ca nu este apreciat la adevarata sa valoare. Citatele preferate din manualul depanatorului profesionist sunt: "Have you tried turning it off and on again?" si "Are you sure it's plugged in?". Jen (Katherine Parkinson), cea mai noua membra a echipei este lipsita de orice fel de cunostinte tehnice in ciuda mentiunii din CV ca are "a lot of experience with computers".

Scenariul este standard. Mare parte din actiune se petrece in subsolul cladirii, acolo unde departamentul IT isi are sediul. Daca primul episod este destul de limitat, facem cunostinta cu personajele si ne familiarizam cu locatia serialul creste in valoare cu fiecare noua jumatate de ora. Fiecare episod are un subiect central dar si o multitudine de gaguri secundare asigurate de cei 3 protagonisti, de seful lor putin distrat (Christopher Morris) precum si de personajele secundare. Umorul este asigurat de comicul de situatie ca momentul in care Moss se confrunta cu un incendiu si alegerea lui este sa trimita un mail pompierilor dar si de dialogul savuros dintre cei doi tehnicieni: (Roy: [singing] We don't need no education. ; Moss: Yes you do; you've just used a double negative).

Mi-a placut foarte mult interpretarea lui Richard Ayoade, cred ca este sarea si piperul acestui serial. Katherine Parkinson si Chris O'Dowd au momente cand stralucesc dar si scene mai putin inspirate. Un alt caracter bine scris si foarte bine interpretat este Christopher Morris (directorul companiei).

Decorul este destul de inspirat ales, sediul departamentului fiind tapetat cu diferite postere cu filme, jocuri, comics-uri dar si materiale hardware de colectie (Commodore PET, ZX81, Mac Plus). Tricourile purtate de Roy include enunturi ca RTFM, un extraterestru din Space Invaders si levelul 256 din Pac-Man.

Primul sezon are doar 6 episoade, ceea ce e oarecum putin pentru un sitcom. Pe de alta parte prefer episoade putine dar bune decat 25 de episoade din care jumatate sunt de umplutura. Desi nu toate cele 6 episoade sunt de calitate egala, diferentele dintre ele sunt destul de mici si chiar cel mai slab dintre ele e suficient de amuzant pentru a nu regreta cele 20 de minute petrecute in fata ecranului.