joi, 30 august 2007

Friday (1995) 6/10

M-a sunat acum o luna un prieten sa-i recomand niste comedii cu negri. Barbershop a fost primul titlu care mi-a venit in minte dar a zis ca l-a vazut. Friday a fost urmatorul pe lista. La cateva zile ma suna din nou sa-mi spuna ce tare a fost, cum a ras de s-a spart si cat de genial e Chris Tucker. Intamplarea a facut sa dau peste seria Friday de curand, asa ca i-am facut un loc pentru revizionare.

Filmul incepe destul de lent, primele 10-15 minute sunt destul de confuze. Cel putin pana iti dai seama care este subiectul. Ei bine, subiectul este lipsa subiectului. Craig Jones (Ice Cube) si Smokey (Chris Tucker) sunt doi tineri care omoara timpul pe veranda casei, fumand iarba. Totul se petrece intr-un cartier din suburbia Los Angeles-ului. Genul de cartier cu case cochete cu gazon in fata, unde nu se intampla niciodata nimic. Cel putin in aparenta, pentru ca ziua de Vineri nu va fi una linistita. Prin fata lor se perinda o serie de personaje, care de care mai ciudate totul culminand cu vizita unor traficanti suparati ca nu si-au primit banii.

Ice Cube s-a descurcat bine si in postura de star si de scenarist. Filmul este stricat de Chris Tucker care e la fel de natural ca un soarece in cusca serpilor. Tipa, se misca, fuge se stramba, totul in incercarea de a ne smulge hohote de ras. Daca ar fi sa remarc pe cineva cu siguranta m-as gandi la John Witherspoon, care joaca excelent rolul tatalui ingrijorat.

+ scenariu
+ Ice Cube
+ casting secundar

- Chris Tucker
- unele situatii sunt destul de fortate
- finalul