marți, 28 august 2007

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) 6/10

Este foarte greu sa mentii aceeasi impresie de noutate si prospetime de-a lungul unei serii de 7 episoade. In general primele si ultimele episoade sunt cele mai interesante. La inceput aflam personajele si facem cunostinta cu povestea si la final ni se dezvaluie deznodamantul mult asteptat. Dupa un episod doi care a stabilit noi standarde genului, aceasta a treia infruntare nu reuseste sa ne ofere aceeasi satisfactie.

Motivele sunt multiple. In principal povestea e departe de a fi la fel de interesanta. Doar finalul ne mai ridica putin pulsul, asa cum ne-a obisnuit deja seria. Tendinta de abordare intunecata a povestii si personajelor se mentine si aici, dar se pierde tusa de inocenta si magie prezenta primele doua filme si in special in Harry Potter and the Sorcerer's Stone.

Chris Columbus, regizorul primelor doua parti ramane doar ca producatorul, locul sau fiind luat fara prea mare succes de Alfonso Cuarón. Efectele speciale sunt din nou la inaltime, Dementorii cel putin sunt realizati absolut demential. Aproape simti un fior rece de fiecare data cand sunt in apropiere, muzica fiind si de aceasta data inspirat aleasa.

Hermione Granger sufera o transformare radicala in acest film. Uitata este fetita isteata din primele doua productii. Acum avem parte de o adolescenta in toata firea, ba mai mult, devine un fel de protector pentru cei doi baieti. Nu stiu cat de mult i se potriveste aceasta abordare, cel putin confruntarea mult asteptata cu Draco Malfoy m-a dezamagit cumplit. S-a incercat condimentarea filmului cu cateva gaguri menite sa ne atraga atentia de la subtirimea povestii. Din pacate multe dintre ele merg ca nuca-n perete cu restul volumelor.