miercuri, 29 august 2007

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) 6/10

Pentru prima data seria nu primeste ratingul PG13. Precedentele filme au primit PG. Pentru mai multe informatii despre sistemul de rating vizitati Movie Ratings. Ideea principala e ca daca se continua in acest ritm ultimul film va primi un R de toata frumusetea. Mike Newell regizeaza aceasta parte si este primul regizor englez al seriei.

Actiunea se invarte in jurul Triwizard Tournament, o competitie gazduita de Hogwarts intre campionii a trei scoli de magie din lume. Inca din primele cadre ne dam insa seama ca e vorba de mult mai mult, se pregateste o infruntare pe care o astepam inca din primul film, Lord Voldemort s-a intors.

Toata seria e construita in jurul tanarului vrajitor, Harry Potter, dar acest lucru nu a fost mai evident pana acum. Majoritatea prietenilor sai se ascund in background si toate luminile sunt doar pe el. Nu apreciez directia in care se indreapta seria, imi este dor de Chris Columbus si de magia primelor doua filme. Cand mentii povestea la nivelul filmelor pentru copii multe scapari iti pot fi iertate, Harry Potter and the Goblet of Fire depaseste insa acest nivel si astfel descoperim defectele din spatele aurei de inocenta.

Atentie! Spoilere!

Jocul de Quidditch este extrem de spectaculos vizual dar in esenta stupid. Care e sensul coechipierilor cand jocul e castigat sau pierdut de cel care prinde biluta naravasa? Lupta cu dragonul impartaseste aceleasi pacate. Este intradevar extrem de spectaculoasa, daca nu remarcam faptul ca dragonul e legat de un lantisor pe care il rupe cat ai zice peste, lipsa totala de protectie pentru spectatorii din tribune sau faptul ca desi perimetrul concursului e bine demarcat dragonul nu se sfieste sa-l fugareasca pe Harry tot orizontul. Nici a doua proba nu e lipsita de scapari, desi eroic, gestul lui Harry de a o salva si pe micuta frantuzoaica este inutil. Nu cred ca regulile concursului implicau omorarea prietenilor concurentilor in cazul in care acestia sunt incompetenti. As putea sa merg asa pana la final, aproape fiecare scena importanta geme de imperfectiuni de substanta. E usor sa treci peste asta cand vezi filmul cu ochii unui copil, e ca o poezie. Pacat ca filmul acesta si-a pierdut aura poetica si m-a fortat sa-l privesc cu alti ochi.

In paranteza fie spus, prestatia lui Daniel Radcliffe sufera imbunatatiri de la film la film. Dar inca nu a urcat mai sus de piciorul broastei la capitolul actorie. Nici restul tinerilor nu se descurca fantastic, dar parca in cazul lor progresul e mai evident. Emma Watson de exemplu a trecut peste overacting-ul suparator din primul film, acum reactiile ei sunt aproape normale. Confruntarea finala pe care o astept de 3 filme si 3 sferturi a fost un mare fas. Cel mai mare blestem cunoscut magicienilor contracarat de o vraja pe care o invata si un copil de 12 ani. Asta e tot?

Nu cred ca seria va mai putea reveni la forma initiala, ce sper insa e ca filmul urmator sa fie un thriller de calitate.