joi, 23 august 2007

The Replacements (2000) 7/10

Avand in vedere ca l-am vazut aproape imediat dupa Any Given Sunday o comparatie e aproape obligatorie. Ambele filme ne arata culisele unei echipe de fotbal american, relatia patron antrenor si capitan echipa. Dar asemanarile se opresc aici. Replacements e un film facut cu inima, abordarea este mai fantezista, scenaristii au dat frau liber imaginatiei si nu s-au ferit sa foloseasca personaje tipologice si toate cliseele existente pentru a ne smulge un zambet. Any Given Sunday e un film mult mai serios, accentul cade mai mult pe personaje, avem cativa protagonisti care se dezvolta sub ochii nostri.

In Replacements singurul caracter bine conturat este Shane Falco (Keanu Reeves) un pasator care si-a pierdut toate speranta in fortele proprii dupa ce a clacat in cel mai important meci al cariereri. Primeste insa o a doua sansa, atunci cand jucatorii profesionisti intra in greva, si este chemat de antrenorul Jimmy McGinty (Gene Hackman) sa conduca o echipa de necunoscuti. Fiecare echipier are o trasatura dominanta, avem fostul luptator de sumo care mananca prea mult, un alergator extrem de rapid dar care nu poate prinde mingea, un aparator surdo-mut, un condamnat la inchisoare eliberat pentru cateva meciuri samd. Trebuie sa reuseasca pentru ca e singura lor sansa, trebuie sa reuseasca deoarece pentru ei nu exista viitor, doar prezent.

O alta diferenta notabila intre acest film si pelicula lui Oliver Stone este modul in care sunt filmate scenele de pe teren. Aici avem faze bine definite, aproape iti vine sa crezi ca te uiti la un meci la televizor. In filmul lui Stone scenele din teren sunt o invalmaseala de imagini, culori si sunete care mai mult te fac sa ghicesti ce se intampla pe teren decat sa-ti arate acest lucru.

Coloana sonora actioneaza ca un fel de titrare pentru imagine atat de bine se impleteste cu ce se intampla pe ecran. Cum sa nu ramai impresionat cand vezi o intreaga echipa de fotbal intrand pe acordurile We Will Rock You?

+
Keanu Reeves reuseste un personaj credibil
+ Filmul ma face sa vreau sa ma uit la un meci intreg de fotbal american
+ Muzica adauga o noua dimensiune imaginii

- Relatia Shane Falco - Annabelle Farrell e oarecum fortata si insuficient dezvoltata
- Montajul pare facut in graba, unele scene sunt prea lungi fara sa dezvolte nimic si altele prea scurte
- E un film comod de liniar, nu e loc de surprize