sâmbătă, 25 august 2007

Heat (1995) 7/10

Au fost filme pe care le-am vazut in 2 zile. Din diferite motive am pus pauza, mi-am vazut de treaba si apoi am revenit sa vad restul filmul a doua sau a treia zi. Cred ca recordul e de vreo 5 zile. Filmul acesta l-am vazut in 3 zile, nu e chiar record dar e sigur mai mult decat media. Filmul are o lungime apreciabila si mi-a fost imposibil sa gasesc zilele astea timpul si dispozitia de a-l urmari, pot sa zic totusi ca l-am vazut in 2 etape, prima parte intr-o zi si a doua in a treia zi, cu cateva minute urmarite in a doua zi.

Cred ca e visul oricarui regizor sa lucreze cu Al Pacino sau Robert De Niro. Michael Mann a lucrat cu amandoi simultan. E o realizare si asta, dar din pacate s-a concentrat mai mult pe acest aspect si mai putin pe filmul in sine. E bine sa-i ai pe amandoi pe ecran, simpla lor prezenta ridica nivelul filmul, dar e nevoie si de altceva. E nevoie si ca restul cast-ului sa fie la inaltime. Si acaesta conditie e indeplinita, de la Val Kilmer si pana la Natalie Portman actorii reusesc prestatii credibile, chiar si Ashley Judd ofera mai mult decat ne-a obisnuit, nu as numi prestatia ei chiar excelenta, dar e undeva intre buna si foarte buna.

Povestea este destul de simpla, de o parte a baricadei avem un politist dedicat pana la sacrificiu datoriei, de cealalta un infractor genial, mereu cu un pas inaintea legii. Cand cei doi se intalnesc, sar scantei. Doua personaje atat de diferite, si totusi la o analiza mai atenta, atat de asemanatoare.

Conflictul psihologic dintre cei doi este creionat cu iscusinta de scenaristul Mann. La fel de bine sunt realizate si viata lor sentimentala, asa incepem sa descoperim si asemanarile. Lt. Vincent Hanna (Pacino) are mari probleme cu casnicia sa, a treia, deoarece nu reuseste sa gaseasca o balanta potrivita intre cariera si familie. Mai exact, cariera e tot timpul pe primul loc. In aceeasi situatie se afla si Neil McCauley (De Niro). Asa cum singur recunoaste, nu stie sa faca altceva si un om din breasla lui trebuie sa fie gata sa paraseasca pe oricine in mai putin de 30 de secunde. Astfel, o relatie cu o femeie devine imposibila.

Daca la capitolul personaje si relatiile dintre ele Mann straluceste, povestea are cateva lacune. In special spre final, cand se face un salt de la psihologie la actiune, limitarile acestuia se intrevad. Filmul devine un pac-pac pe care nu l-as numi de duzina, dar oricum e undeva cu cateva trepte mai slab calitativ decat prima parte.

Raman cu regretul ca filmul ar fi putut fi putut fi de nivelul unui Godfather daca s-ar fi acordat actiunii si povestii la fel de multa atentie ca personajelor. Oricum filmul ramane memorabil, un must see pentru orice cinefil.

+ Pacino si De Niro, e de la sine inteles
+ Supporting Cast la inaltimel: Val Kilmer, Jon Voight, Amy Brenneman, Ashley Judd, Natalie Portman
+ Scena din restaurant, fortata dar totusi memorabila

- Scene de actiune putin convingatoare, cel putin cele din finalul filmului
- Cateva plot holes din scenariu care ne scot din atmosfera, din nou, spre final
- Coloana sonora este prea discreta, as fi vrut mai multa tarie in unele scene cheie