luni, 10 septembrie 2007

24 - Season 3

Serialul este contruit dupa o reteta unica. Fiecare episod are lungimea unei ore in timp real (minus reclame) si intregul sezon dureaza 24 de ore. In aceste conditii trebuie facute cateva artificii tehnice pentru a nu avea prea multi timpi morti pe ecran. Cel mai vizibil este transportul persoanelor. Fie ca e facut cu masina, elicopterul sau avionul dureaza incredibil de putin, dar e un pret mic platit pentru a avea o actiune cursiva. Deasemenea pe langa story-ul principal avem o serie de naratiuni secundare menite sa umple golurile. Desi nu sunt la fel de interesante ofera totusi o alternativa si o schimbare de decor.

Totul incepe cu aparitia unui cadavru infectat cu un virus experimental cu o rata a moratalitatii apropiata de 100% si fara nici un vaccin cunoscut. Langa cadavru este gasit un biletel prin care se cere eliberarea traficantului de droguri Ramon Salazar (Joaquim de Almeida). In caz contrar virusul va fi eliberat intr-o locatie publica. Salazar a fost arestat nu cu mult timp un urma de catre Jack Bauer (Kiefer Sutherland) dupa o foarte lunga activitate sub acoperire. Cade in sarcina lui sa afle cine este in posesia virusului si sa neuntralize amenintarea.

Asa cum ne-am obisnuit deja povestea nu este chiar atat de simpla. Pe masura ce ancheta avanseaza Jack realizeaza ca operatiunea este mult mai complexa decat eliberarea unui traficant si ca potentialele victime sunt mult mai numeroase, la nivelul milioanelor de oameni.

Kiefer face un rol foarte bun, de altfel personajul lui este unul din motivele pentru succesul acestui serial. Paul Blackthorne (in rolul personajului negativ) se descurca de asemenea foarte bine, duelul sau de la distanta cu Jack face deliciul partii a doua din acest sezon. Si in rest actingul este destul de solid cu exceptia blondinei Elisha Cuthbert care nu prea se potriveste cu rolul agentului federal. Parca era mai bine in primul sezon desi nici atunci nu a stralucit.

Pentru o serie de televiziune efectele speciale sunt destul de numeroase si bine realizate. Avem chiar o scena cu doua avioane de vanatoare zburand la joasa inaltime deasupra Los Angeles-ului in urmarirea unui elicopter.

Acest al treilea sezon este cel mai intunecat de pana acum. Jack este nevoit sa indeplineasca o serie de sarcini moralmente discutabile. Se adauga o tusa de realism care face personajul Jack Bauer mult mai credibil. Nu e posibil in realitate ca o persoana sa aiba doar calitati.

Pentru fanii seriei acest sezon e un must see. Imi e greu sa fac o comparatie cu primele doua sezoane, nu stiu care mi-a placut mai mult dar pot sa spun cu siguranta ca nici unul nu mi-a displacut.