duminică, 23 septembrie 2007

Clarkson: The Good, the Bad & the Ugly (2006) (V) 4/10

Nu urmaresc in mod curent emisiunea Top Gear dar ideea documentarului mi-a placut. O comparatie intre masinile europene si cele europene nu poate iesi decat cu scantei. Si chiar a iesit, la propriu. Daca o sarmana Toyota Prius a scapat cu doar cateva sute de gloante in caroserie un Harley a fost pur si simplu pulverizat de o incarcatura exploziva si un Park Avenue a sfarsit in mici bucatele.

Sincer ma asteptam la ceva serios, dar "documentarul" e departe de asa ceva. Se vrea a fi o abordare umoristica dar sufera de o mare problema. Jeremy Clarkson nu este actor si cu atat mai putin nu este comedian. Este un sofer fantastic, am ramas uimit de cum conduce masinile alea dintr-o parte a pistei pe alta, dar nu e amuzant absolut deloc. Si placa devine obositoare dupa primele doua ascultari. De la inceput pana la sfarsit misto-ul este la el acasa. Se incepe intr-o nota optimista si apoi vine bomba. Prima data am ras, a doua am zambit si a treia oare deja a inceput sa ma enerveze. Deci ca si comedie nu spune mare lucru.

Nici partea serioasa a productiei nu straluceste. Sigur, e interesant sa vezi care masina urca prima pe un munte dintre un Hummer, un Escalade si un Range Rover. Testul nu are absolut nici o valoare practica insa pentru ca in mod evident masinile nu sunt etalonate in mod egal. Cand se pleaca de la premisa ca masinile americane sunt proaste e usor sa demonstrezi ca afirmatia e adevarata cand ai o camera de filmat si o foarfeca.

Ca sa nu zic numai de rau o sa amintesc ca filmuletele cu masini sunt delicioase. Derapajele de care se abuzeaza sunt extrem de spectaculoase si filmul merita urmarit de orice pasionat de masini chiar si numai din acest motiv.