vineri, 21 septembrie 2007

JAG - Sezonul 1

Seriale cu avocati s-au mai facut. Ba chiar prea multe in ultima vreme ca sa mai impresioneze pe cineva. Productia de fata reuseste insa sa iasa din multime, nu e show-ul cu avocati obisnuiti. JAG vine de la Judge Advocate General si este un fel de departament legal al Fortelor Armate. Membrii acestui departament sunt in esenta avocati si procurori diferenta fiind facuta de faptul ca se ocupa in special de Codul Militar. Protagonistii nu sunt nici ei simpli functionari, de exemplu eroul principal, Lt. Harmon 'Harm' Rabb (David James Elliott), este un fost pilot in marina. Din cauza unor probleme cu vederea pe timp de noapte este nevoit sa renunte la aviatia si sa ocupe un loc in sala de judecata. Cel putin in teorie pentru ca in practica Harm nu este aproape cu nimic diferit de Maverick in Top Gun.

Cea mai mare parte a sezonului 1 se petrece pe teren. Harm, impreuna cu partenera sa, Lt. Meg Austin (Tracey Needham) investigheaza tot felul de ilegalitati petrecute pe domeniul militar. Domeniu care cuprinde portavioane, submarine, distrugatoare, baze militare etc. Neregurile variaza de la un simplu furt pana la crima. Harm pune in slujba legii tot arsenalul de care dispune, nu e genul de avocat care sa stea in birou. Defapt foarte rar vedem o sala de judecata din interior, in general probleme se rezolva in cala unui portavion sau cockpitul unui Tomcat.

Serialul beneficiaza de o serie de imagini care infatiseaza Marina in special in toata splendoarea ei. Avem parte de cateva dueluri aeriene care rivalizeaza pana la un punct cu cele din Top Gun si lupte navale asemanatoare cu ce am vazut in The Hunt for Red October. Si nu spun acest lucru intamplator pentru ca s-au folosit imagini din aceste filme. Asta pana cei din Armata au realizat ce reclama imensa le face aceasta productie si in consecinta au oferit producatorilor acces liber la materialul militar.

Realismul nu e la el acasa in aceasta productie. Cine cauta veridicitate va trebui sa se orienteze in alta directie. Dar pentru 45 de minute de actiune cu oameni in uniforma serialul chiar merita o mica recomandare. Trebuie inchisi putin ochii la faptul ca fiecare episod are un happy-end si ca americanii sunt intotdeauna baietii buni si daca ceva merge prost sigur e mana chinezilor, rusilor sau nord coreenilor.