vineri, 14 septembrie 2007

Van Wilder (2002) 4/10

Van Wilder (Ryan Reynolds) se pregateste pentru al saptelea an de facultate. Si nu pentru ca nu ar putea sa termine facultatea ci pentru ca nu vrea. In campus este rege, toti studentii il privesc cu respect, toti vin la el pentru un sfat. Este viata pe care si-o doreste. Tatal sau nu este de aceeasi parere si ii inchide contul. Daca vrea sa ramana in scoala trebuie sa stranga bani pentru asta, si trebuie sa-i stranga repede. In acelasi timp, o jurnalista foarte atractiva, Gwen Pearson (Tara Reid) este trimisa sa scrie un reportaj despre el. Van incearca sa-i intre in gratii fara a neglija faptul ca o multime de tineri depind de el si de petrecerile pe care le organizeaza.

Cei doi scenaristi (Brent Goldberg si David Wagner) au mai colaborat Saving Ryan's Privates o parodie in care un grup de soldati trebuie sa salveze penisul camaradului lor. Asta ca sa va faceti o idee despre tipul de umor la care sa va asteptati. Scenariul este subtire de tot, singurul scop al plotului este sa asigure un motiv pentru gagurile obisnuite. As vrea sa-l pot compara cu American Pie dar ar iesi in inferioritate la aproape fiecare capitol. Doar doua exceptii ar fi, una reprezinta gradul de repulsie provocat de unele glume care in acest caz atinge cote maxime si a doua ar fi numarul perechilor de sani care se perinda pe ecran. Si al acest capitol Van Wilder castiga fara probleme. Lipsesc insa umorul de calitate, un story cat de cat evoluat si personajele memorabile.

Van Wilder ar putea fi un asemenea personaj daca i s-ar fi acordat mai multa atentie. Ryan Reynolds are un potential foarte bun, peste cel a lui Jason Biggs de exemplu dar din pacate nu este exploatat absolut deloc. La fel si Tara Reid care nici macar nu-si da interesul insa. Avand in vedere materialul cu care a lucrat, chiar nu pot sa o condamn.

Fara doar si poate pentru o anumita categorie de varsta filmul poate fi extrem de amuzant. Daca este public pentru Trasniti in NATO atunci trebuie sa fie si pentru acest film. Pentru restul insa, filmul e de evitat.