miercuri, 26 septembrie 2007

Transformers (2007) 5/10

Imi aduc aminte prea putin din desenele animate post decembriste care au rulat la noi ca sa pot face o comparatie. Stiu doar ca m-au impresionat in mod pozitiv, lucru pe care nu il pot afirma despre aceasta productie. Sigur, are cateva pasaje interesante dar actiunea mi s-a parut plicticoasa. Si daca un film de actiune devine plictisitor e foarte grav. Intamplarea a facut sa vad acest film la putin timp dupa Armageddon si astfel mi-a fost usor sa remarc asemanarile dintre scenele de actiune. Michael Bay are un stil extrem de obositor, cu scene foarte fragmentate, probabil in ideea de accentua starea de tensiune si de incertitudine. Pe mine insa ma enerveaza sa vad o scena de actiune filmata din 10 unghiuri cu schimbari de perspectiva la fiecare 2-3 secunde.

Avem parte de o batalie intre roboti care pot lua orice forma (au totusi tendinta de a imita masinile GM). De o parte a baricadei se situeaza Autobotii (baietii buni condusi de Optimus Prime) de cealalta Decepticonii (sub comanda lui Megatron). Sursa conflictului este un cub, sursa energiei pure, care confera posesorului puteri nelimitate. Soarta intregii omeniri este in joc, omenire reprezentate de un super erou cu aura de tocilar (Shia LaBeouf), inevitabila partenera feminina (Megan Fox), o trupa de bravi soldati americani si nu in ultimul rand o calculatorista cu accent australian si look de supermodel (Rachael Taylor) impreuna cu hackerul virgin pasionat de jocurile pe calculator (Anthony Anderson).

Filmul are calitatea de a nu se lua prea mult in serios, spre deosebire de sus amintitul Armageddon. Umorul este la el acasa si paradoxal nu e deloc enervant sau jenant. Scene ca cea in care robotii se ascund in gradina de privirea iscoditoare a proprietarului au darul de a ne mai distrage atentia de la actiune cu o portie sanatoasa de ras. Deasemenea, spre surprinderea mea, actorii s-au descurcat in mod onorabil. Ma asteptam la asa ceva din partea lui Jon Voight sau John Turturro dar Shia LaBeouf a fost chiar o surpriza foarte placuta. Nu e chiar un necunoscut pentru ca beneficiaza de o filmografie destul de bogata pentru varsta lui dar nu l-am mai vazut pana acum in postaza de protagonist. Acum ca si-a castigat notorietatea se poate concentra si pe filme mai serioase, potentialul exista.

Cu cele 2 ore si 14 minute filmul e cu vreo 60 de minute mai lung decat ar fi trebuit. Si faptul ca partea importanta de actiune, batalia dintre roboti se petrece undeva in ultima jumatate de ora nu ajuta deloc. Pana la inceputul bataliei filmul a fost excelent proportionat intre actiune, umor si story. In final toata placinta este inghitita de actiune si pacatele lui Bay ies la iveala. Si daca ma gandesc bine nu sunt doar ale lui Bay, multe din filmele de actiune din ultima vreme au folosit excesiv de mult efectele speciale, pana la saturare. Amintesc aici numai 300 dar sunt mult mai multe. Si daca macar ar fi fost de calitate as fi trecut cu vederea. Acum nu vreau sa intelegeti ca efectele nu ar fi credibile. Din contra, sunt extrem de realiste. Cel putin Autobotii sunt excelent realizati, as zice chiar cu adevarata arta. Dar ce folos ca avem roboti admirabili pana la cel mai mic detaliu, ce folos ca animatiile de transformare masina-robot si robot masina sunt impresionante daca secventele sunt macelarite de abilitatile numitului regizor. Lupta finala dintre Optimus si Megatron, care ar fi trebuit sa fie punctul culminant al intregului film se transforma intr-un atac vizual asupra simturilor. Cadrele se succed cu repeziciune, se distinge explozie aici, una dincolo, o cladire in flacari in spate, lasa impresia adrenalinei pure pentru ca la final sa te intrebi cine pe cine a batut, cine a trecut prin cladire si cine a explodat. E foarte usor sa creezi haos, e foarte dificil sa creezi haos organizat.

Pe langa faptul ca e probabil cea mai scumpa reclama facuta jucariilor Hasbro filmul nu se sfieste sa ofere expunere si altor marci comerciale. Daca reclama facuta masinilor e de inteles, trebuiau sa se transforme in ceva sunt secvente cu adevarat deranjante ca cea in care se face prim plan pe un card de 2Gb suficient de lung pentru ca toata lumea sa remarce brandul inscriptionat. Astfel de cadre nu au absolut nici o valoare in desfasurarea actiunii, fara ele filmul nu pierde nimic dar cu ele mai adauga cateva puncte la nemultumirea privitorului care nu a platit bani pentru a urmari o reclama. Deasemenea, cred ca singurul cadru cu o masina europeana a fost cu un BMW pentru o fractiune de secunda inainte de a fi strivit de un robot de 100 de tone.

Nu e un film foarte prost. Comparat cu Armageddon e chiar un progres evident dar mai e mult pana departe. Cealalta franciza animata a verii TMNT, fara a fi lipsita de puncte negative, mi s-a parut superioara.