miercuri, 5 septembrie 2007

Shanghai Kiss (2007) 6/10

Mi-a sarit in ochi afisul filmului cu Hayden Panettiere (Claire Bennet din serialul Heroes). Am citit apoi despre ce e vorba si mi s-a parut o idee interesenta asa ca i-am dat o sansa.

Liam Liu (Ken Leung) este un actor american a carui viata nu functioneaza aproape deloc. A renuntat la facultate pentru a-si urma visul, fara succes insa. Mai mult, nu reuseste sa aiba o relatie normala cu o femeie, se rezuma la aventuri si singura persoana pe care o suporta mai mult de o zi este o fata de 16 (Hayden Panettiere) care a dezvoltat o pasiune pentru el. Cand afla ca a primit mostenire o casa in Shanghai pleaca in China pentru a face cativa bani din vanzarea proprietatii. Ajuns acolo insa se confrunta cu intreaga cultura si civilizatie a stramosilor sai, cultura cu care pana atunci nu mai intrase in contact. Se simte pentru prima data acasa.

Povestea nu este foarte complicata si nici personajele de altfel. Cred ca filmul ar fi avut de castigat daca personajele ar fi avut o mai mare adancime psihologica, chiar si asa e destul de bine. Mi-a placut in special prestatia tinerei Hayden Panettiere care reuseste un rol mult mai bun decat cel din Heroes, un plus pentru regizor. Ken Leung nu m-a impresionat cu nimic, nu spun ca a jucat prost dar nici bine nu s-a descurcat. Cu personaje mai puternice si un protagonist mai inspirat cred ca filmul ar fi putut fi un real succes.


Am dat din intamplare peste un reply scris de regizorul si scenaristul acestui film, David Ren. Avand in vedere ca foarte rar gasim pe forumuri opinia oamenilor care au lucrat la filme va ofer mai jos traducerea vorbelor sale.

Sunt David Ren, scenarist/regizor pentru Shanghai Kiss. Am aflat ca o copie a DVD Screener-ului a scapat pe internet, ceea ce este neplacut deoarece filmul mai are inca o luna pana la lansare. Cum a aparatu doar cu cateva zile in urma, zeci de mii de oameni l-au downloadat deja, lucru nemaiauzit pentru un mic film independent. Desi sunt fericit ca atat de multi oameni cauta acest film si il vizioneaza cu placere, as vrea sa ofer si opinia mea in privinta acestei situatii.

Shanghai Kiss este o poveste autobiografica si un film foarte personal pentru mine. Unii dintre voi ati comentat pe seama lipsei de actori principali asiatici in filmele americane care nu apartin genului actiune/arte martiale. Acest lucru este adevarat in special pentru povestile de dragoste. Acest lucru deoarece Hollywood nu crede ca America este pregatita sa accepte un barabt asiatic ca protagonist romantic.


Acest film nu a fost finantat de un studio major. Nu a fost finantat nici macar de o compania independenta de finantare. O mare parte din film a fost finantat de un singur investitor, care si-a pus toate economiile in film. Chiar si-a vandut casa, pe care o avea de 20 de ani. Acest investitor nu a castigat mai mult de 5 cifre pe an, si totusi a pus mai mult de 7 cifre. A facut-o deoarece a simtit ca aceasta este o poveste care trebuie spusa si care va fi un mare pas inainte in felul in care americanii de origine asiatica sunt portretizati in media.


Intelegerea noastra este una regala, insemnand ca fiecare investitor primeste un procent din fiecare DVD vandut. Daca filmul este un succes, Hollywood va lua aminte si va realiza ca o poveste de dragoste cu un protagonist asiatic poate fi profitabila. Daca esueaza putem vedea inca 20 de ani fara un film de acest fel. Daca v-a placut si vreti mai multe filme de acest gen va rog sa cumparati DVD-ul.


Nu este un film facut pentru a scoate multi bani. Este un proiect facut din pasiune, nu doar de catre mine, ci din partea tuturor persoanelor implicate. Actorii au lucrat aproape pe nimic. Salariul pentru Hayden Panettiere a fost probabil cel mai mic al ei de cand a avut 4 ani. L-a facut pentru ca a crezut in film si a stiut ca este timpul ca o astfel de poveste sa fie spusa.

Vreau sa fie clar ca nu cer oamenilor sa sprijine acest film doar pentru cauza americanilor de origine asiatica sau ca incerc sa fac oamenii sa se simta vinovati si sa cumpere. Vreau doar ca oamenii carora acest film chiar le-a placut sa arate Hollywood-ului sprijinul lor. Filmele sunt acceptate pe baza tipurilor de filme care au fost succese financiare in trecut. Vreau deasemenea sa inteleaga ca, in acest caz, cand pirateaza si downloadeaza ilegal filmul, nu iau banii unei largi corporatii, ci de la un muncitor de clasa mijlocie ca multi dintre noi.