luni, 10 septembrie 2007

The TV Set (2006) 7/10

Ca un devorator de seriale ce sunt de multe ori m-am intrebat cum ajung toate porcariile pe sticla. Si nu ma refer numai la serialele de la noi, care intre noi fie vorba sunt undeva sub jalnic dar si la seriale americane pe care le vedem in grila sezon de sezon. Ei bine, acest film incearca sa raspunda la aceste intrebari si cred ca pentru prima data imi pare rau pentru scenaristii care fac "La Bloc".

Mike (David Duchovny) se afla cu scenariul sau foarte aproape de productie. Propunerea sa a fost intampinata cu caldura, producatorii cred ca materialul e foarte bun si urmeaza doar sa aleaga actorii principali si sa filmeze pilotul. Ince incet insa pamantul incepe sa-i fuga de sub picioare si realizeaza ca trebuie sa faca o multime de compromisuri pentru ca serialul sa vada lumina reflectoarelor. Filmul trateaza modul in care ideea principala a autorului trece prin filtrul producatorilor inainte de productia efectiva. Cine se adapteaza cel mai bine la aceste constrangeri castiga.

Jake Kasdan (regizor si scenarist) a reusit sa ne introduca in aceasta atmosfera din spatele cortinei foarte natural. Pe alocuri filmul arata mai mult a documentar, modul de filmare favorizeaza acest lucru si ii da in acelasi timp un aer de autenticitate. Dialogul este putin cam prea rigid, lucru ce afecteaza imersiunea. Exista o anumita discrepanta intre ce vedem pe ecran si ce auzim in boxe, lucru mai vizibil in prima jumatate a filmului cand impresia de documentar e mai pregnanta.

Personajele sunt destul de stereotipice. De la baiatul destept (David Duchovny) si pana la producatorul cu idei fixe (Sigourney Weaver) e loc de mult mai bine. Aceste limitari sunt insa compensate intr-o oarecare masura de jocul excelent al actorilor, cel putin cei 2 amintiti mai sus fac o treaba excelenta.

De obicei apreciez un film scurt. Cred ca majoritatea filmelor ar trebui sa dureze 1 ora si jumatate cel mult, cred ca mi se trage de la prea multe seriale urmarite. De aceasta data am simtit insa ca filmul a fost prea scurt. Ar fi trebuit sa aiba inca jumatate de ora in plus sau sa fi renuntat la o parte din plot-urile secundare. De exemplu Richard McAllister (Ioan Gruffudd) este un personaj foarte interesant dar povestea sa nu este dezvoltata suficient astfel ca nu este clar ce rol a avut in cadrul organizatiei. As fi preferat sa fie omul din background pe care sa-l vad numai la intalniri decat sa ne fie oferit un inceput de conflict cu sotia sa care sa fie lasat in coada de peste. Deasemenea nu e foarte clar ce tip de serial se face. Inclin sa cred ca e un sitcom, dar scenariul original este aproape lipsit de umor si povestea pare mai degraba adaptata pentru o drama. Putina mai multa atentie si in cazul acestui aspect nu ar fi stricat.

In incheiere vreau sa-i transmit ceva varului meu cu referire la serial: Vere, thats how crap is made!